ICL inaugura la rampa de Cabanasses després de gairebé 9 anys d’obres

ICL Iberia ha inaugurat la rampa de Cabanasses després de gairebé 9 anys d’obres, una infraestructura única a l’Estat que connecta l’interior de la mina amb la planta de tractament de Súria.

La rampa, que té una extensió de 5,2km i gairebé 900 metres de profunditat, permetrà el transport directe del mineral amb cintes, evitant 800 viatges diaris de camió pel centre urbà de Súria. Això significa una reducció d’emissió de gasos CO2 i un impacte positiu de seguretat viària al municipi.

Un centenar d’empreses i un equip d’unes 700 persones han treballat en aquesta obra d’enorme complexitat tècnica, amb un pendent mitjà del 19% i puntes que arriben al 21%.

La rampa de Cabanasses és una peça clau del Pla Phoenix de l’empresa cap a la mineria sostenible, que permet doblar la capacitat de producció de la mina fins arribar al milió de tones anuals. A més, suposa un increment del cabal de ventilació amb 360m2/seg, esdevenint una millora en les condicions de treball a la mina, amb més quantitat d’aire i temperatures més baixes.

A la inauguració hi van assistir el vicepresident de la Generalitat de Catalunya. Jordi Puigneró, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el director general d’Indústria i de la Pime, Galo Gutiérrez, i l’alcalde de Súria, Albert Coberó.

Jordi Puigneró ha agraït a ICL Iberia l’aposta per “convertir una activitat que ens connecta amb el passat industrial del país, amb la indústria del segle XXI, la indústria sostenible”.

La rampa és la punta de la llança del projecte industrial Phoenix, que està reconvertint l’activitat minera en una activitat orientada a l’economia circular, i suposa la consolidació d’un ambiciós pla de reconversió industrial en la qual la companyia ha invertit més de 500 milions d’euros, i que comprèn també la nova terminal portuària de Barcelona i la nova planta de tractament de sal.